Спортен клуб “МЛО”

Начало / За мен / Спортен клуб “МЛО”

Спортният клуб към JK Fitness и SNC е основан през 1995г. от Юлиан Карабиберов. Той е известен като “МЛО”. Носи името на американската фирма за хранителни добавки MLO, която е първата фирма, представлявана от SNC. Същевременно MLO е спонсор на клубните състезатели.

Състезатели по културизъм

Стоил Стоилов

Стоил Стоилов

Христомир Христов

Христомир Христов

Димитър Димитров

Димитър Димитров

Димитър Димитров

Валентин Петков

Спортен клуб МЛО, а по-късно и Юниверсал развиват най-напред състезателен културизъм и фитнес. Първите успехи на клубът са свързани със Стоил Стоилов. Той прекъсва кариерата си като щангист и започва да се занимава с културизъм към МЛО, клубът към който остава верен до заминаването си за САЩ през 2001 г. За петте си години състезателна дейност към клуба, той постига най-големия успех за България за времето си – 4-то място на европейското първенство към IFBB. С това си класиране прави пробив за българския културизъм на международния подиум. В САЩ той завоюва редица престижни награди вкл. и вицешампионски титли на САЩ при ветераните. През 2014 година, Стоил изявява желание отново да участва на държавния шампионат от името на клуба в който е започнал кариерата си. За съжаление, не успява да реализира това; той почива в Чикаго през месец юли 2014 год. на 49 годишна възраст. Стоил остава в паметта на много почитатели на спорта културизъм, с уникалния си темперамент и обаятелност на сцената и новаторство в тренировъчната методика. Заедно с неговия ментор Юлиан Карабиберов, патентоват прогресивен за времето си уред за тренировка на гръбната мускулатура. Благодарение на този уред, Стоил изгражда най-широката в горната си част гръбна мускулатура на български културист.

Следващият голям за клуба и България успех е класирането на 8-мо място на световното първенство в Бразилия на Ренета Ширванян – фитнес. Ренета също започва и завършва своята кариера (1996—2001) в клуб МЛО, като неин треньор е Стоил Стоилов. Тя е многократна републиканска и балканска шампионка.

Следват успехите за клубът и българският културизъм с Европейската титла на МС Христомир Христов, двукратната европейска и световна титла на МС Димитър Димитров, както и редица балкански и европейски титли на други състезатели на клубът към JK Fitness и SNC. Майстори на спорта стават още 5 състезатели, между които и абсолютният световен шампион в кат. Физик, Валентин Петков, балканският шампион Росен Миладинов и др.

UniversalTeam

Отборът по лека атлетика към спортен клуб “Юниверсал”

Отборът е създаден през 2002 година в София. Веднага след основаването си отборът започва да развива всички дисциплини в атлетиката. Състезателите му участват с голям успех в бяганията, скоковете и хвърлянията. През цялата история на Юниверсал атлетите на клуба са неизменно сред призьорите от държавни първенства.
През различни периоди от време сиво-оранжевия екип са носили някой от най-изявените български лекоатлети в последното десетилетие, като европейската вицешампионка на скок височина от 2006 г. Венелина Венева, най-бързият българин в последните години Десислав Гунев, както и сребърната медалистка на скок височина от световното първенство за девойки през 2008 г. Мирела Демирева.
Основен приоритет на отбора е изграждането на силна детско-юношеска школа. Юниверсал организира три турнира за подрастващи лекоатлети – мемориала „Цветанка Христова”, „Децата на София” и „Атлетическа Коледа”, а от 2016 год. и турнир в памет на известния спортен журналист и радетел на леката атлетика Григор Христов – Гришата. През 2017 год. спортен клуб “Юниверсал” организира 1-ви шосеен пробег “Студентски град – рън”.

За спортен клуб по лека атлетика Юниверсал – www.universalteam.org

Венелина Венева

Десислав Гунев

Десислав Гунев

Мирела Демирева

Мирела Демирева