Автобиография

Начало / За мен / Автобиография

Професор Юлиан Карабиберов, д-р

Професор в катедра „Лека атлетика“ при Национална Спортна Академия „Васил Левски“ и Директор на Колеж по спорт “Био Фит”

Роден на 14.07.1955 г. в гр. София.
Основното и средното си образование завършва в гр. Пирдоп.
Отбива военната си служба в гр. Пловдив.
В периода 1975-1979 г. студент във ВИФ „Георги Димитров“ – гр. София.
В продължение на една година след завършването е учител по физическо възпитание в 10-то Основно училище гр. София и хоноруван преподавател във ВИФ.
През 1980 г., чрез конкурсен изпит е назначен за преподавател по лека атлетика (асистент) във ВИФ „Георги Димитров“.
През 1884 г. е повишен в старши, а през 1988 г. в главен асистент.
През 1988 г. защитава дисертационния си труд на тема „Експериментално обосноваване на методика за развитие на локална и регионална мускулна сила при бегачи на 800 м“, с който получава званието „КПН“ (доктор).
През 1989 г. е на едномесечен стаж в Украинския институт по физкултура, гр. Киев.
През 1992 г. е повишен в доцент.
По отношение на научната работа виж “Дейности”!

Личен кондиционен треньор на повече от  30 елитни български спортисти от различни спортове, между които Мария Гроздева (стрелба), Ирина Константинова (уиндсърф), Матей Казийски, Андрей Жеков, Боян Йорданов, Николай Николов, братя Братоеви (волейбол), Страшимира Филипова и Добрияна Рабаджиева (волейбол), Любомир Костов (голф), Екатерина Стратиева и Павел Лефтеров (автомобилизъм), Владимир Зографски (ски скокове), Инна Ефтимова (лека атлетика), Радо Янков (сноуборд) и др. (виж “Състезатели”!
Кондиционен треньор на Българския национален отбор по баскетбол през 1989-1990 год, класирал се на 7-мо място на Европейския шампионат в Загреб (1990).
Кондиционен треньор на Българския национален отбор по волейбол в подготовката му за Олимпийските игри в Пекин през 2008 г., класирал се на 5-то място и 4-то място в световната ранглиста.
Кондиционен треньор на Българския национален отбор по волейбол през 2015 г., класирал се на 2-ро място на Евро-Олимпийските игри в Баку (2015).
Треньор в 4 лекоатлетически клуба в Дания, между които първодивизионните SPARTA (Копенхаген) и FIF (Копенхаген) и помощник треньор на националния старши треньор на Дания в бяганията на средни и дълги разстояния – Хенрик Ларсен.  – 1990-1991 год.
Кондиционен треньор на волейболен клуб Марек Юнион-Ивкони от  2011 до 2015 год. – 4-ри кратен републикански шампион за периода, с когото разработва иновативна система за кондиционна подготовка във волейбола, изградена на основата н редица авторски тренировъчни методи и принципи.
Кондиционен треньор на женския национален отбор по волейбол през 2018 год.
През 1998 г. става представител за Европа на Американската школа за подготовка на персонални треньори C.O.R.F.I.T. и основен лектор.
През 2010 год. основава Професионален колеж по спорт „Био Фит“, с преподаване на двете специалности – „Треньор по кондиционна подготовка“ и „Фитнес инструктор“. Разработил самостоятелно програмите за обучение по двете специалности.
От 2006 г. до днес е основател и организатор на 3 турнира по лека атлетика за деца и юноши и девойки – Шосеен пробег Връбница – 2006-2008 год., Международен турнир „Цветанка Христова“ – 2009-2016 год., Мемориал „Григор Христов – Гришата“- 2016 г.
В периода 1995 – 2016 г. основава 8 учебно-тренировъчни комплекси и зали, два спортни клуба (МЛО и Юниверсал), развиващи лека атлетика и фитнес, училище по ветроходни спортове, 2 спортни списания за фитнес и физическа подготовка.
Издател на известното Американско списание за фитнес и културизъм IRON MAN(2004-2009) и съосновател и издател на списание Олимп – орган на БФКФ за периода 1995-2010 г.

За периода 1995-2016 год. е учредител на редица награди в областта на спорта, спонсор на редица състезатели, клубове и спортни федерации, между които БФЛА, БФКФ. 

През 2010 год. завършва напълно авторската тренировъчна система за кондиционна подготовка – „JK Fit Motion“, изгражда спортно-тренировъчен център със специални съоръжения за практическото и приложение и лично апробира системата. Постигнатите с нея резултати с висококвалифицирани спортисти доказват практическата значимост и ефективността й.
Консултант по кондиционна подготовка на волейболни клубове в Тренто, Модена и Верона (Италия) – 2010 – 2024 год.
Ръководител за Европа на Американската организация за фитнес треньори C.O.R.F.I.T. (САЩ) – от 2005г.
Лектор към Северно- Американската Фитнес Академия – N.A.F.A. (Канада).
Член на управителния съвет на БФКФ от 1996г. до 2010г. и акредитиран лично от секретаря на Международната профи-федерация по бодибилдинг Winston Roberts, за международен съдия по професионален бодибилдинг.
Консултант към “Министерството на образованието и науката” по въпросите свързани с обучението и разработването на програми за кондиционна подготовка и фитнес програми, използвани в спортните училища.
Съосновател и съавтор на учебната програма и водещ първата специалност по Кондиционна подготовка в историята на НСА “Васил Левски”.
Водещ специализирани курсове по фитнес, функционално-координационна тренировка и кондиционна подготовка.
През 2021 год,, чрез конкурс заема академичната длъжност “професор”.
Притежава 3 патента за изобретения и е автор и носител на авторски права на Авторски продукт ,,Тренировъчна система Fit Motion”.
Печелил е 18 пъти 1-ва награда от конкурси за „Красиво и хармонично тяло” и е пробягал на официално състезание маратонското разстояние от 42,195м. (за други дейности: виж по раздели)