Аспекти на кондиционната подготовка за сезон 2016/17 г. на сноубордиста Радослав Янков

Начало / За мен / Публикации / Аспекти на кондиционната подготовка за сезон 2016/17 г. на сноубордиста Радослав Янков

Автор: Юлиан Карабиберов
Издание: сп. „Спорт и наука“
Издателство: НСА „Васил Левски“
ISSN 1310-3393
Брой 2, 2018 год.

Сезон 2016/2017 год. на българския сноубордист Радослав Янков е отчетен като успешен. Янков регистрира 4-ри подиума, малък кристален глобус за Гигантския слалом, 6-то и 4-то място на Световното първенство, 2-ро място в генералното класиране за голямата световна купа, при изключително силна конкуренция през тази година.

Публикацията дава информация за това, как са използвани група от упражнения, разглеждани като превантивно-стабилизиращи, равновесни и за подвижност, в кондиционната подготовка на българския сноубордист през сезон 2016/2017 год. Посочват се функциите на тези упражнения и как се трансформират във функционално-координационни.

Характерно в подготовката на Радослав Янков е съчетаването работата със силови упражнения с превантивно-стабилизиращи, като постепенно се формират подчертано силови и динамично-скоростни по същество комплекси с повишаваща се координационна сложност. Причината за да се приложи този подход е, че към средата на подготовката, тренировъчната значимост на превантивно-стабилизиращите упражнения се намалява поради настъпващото адаптиране към тях и относителното изчерпване на ефективността им. Така, първоначално използваните като превантивно-стабилизиращи упражнения прерастват във функционално-координационни. По този начин с тях се решават задачи свързани с функционално-координационната подготовка и развиването способностите на Радослав Янков, да използва ефективно изградените двигателни качества в състезателна обстановка.

Изпълнили целта си – да се развият силовите възможности на най-рисковите по отношение на травми мускули и да се стабилизира здравето на състезателя, тези средства сами по себе си посочват необходимостта от насочване на вниманието към преимуществено използване на специална работа в средата в която се състезава спортиста.

Направените в статията бележки дават повод за размисъл в насока на това, как в хода на спортна подготовка, оптимално да се използват различните тренировъчни средства за превенция, равновесие, баланс и подвижност в отделните работни блокове.